{ "title": "Zencefil", "image": "https://www.zencefil.gen.tr/images/zencefil.jpg", "date": "21.01.2024 08:49:15", "author": "Meftune Akpolat", "article": [ { "article": "
Zencefil, dünyanın birçok ülkesinde yemeklere lezzet katmak için kullanılan bitkilerden biridir. Yemekler haricinde sağlık sorunlarına karşıda yaygın şekilde zencefilden faydalanılır. Kakule, zerdeçal ile aynı familyadan olan zencefil içerisinde yüksek miktarlarda uçucu yağ barındırır. Vitaminler bakımından da zengin bir kaynaktır. B3, B6, demir, sodyum, bakır, magnezyum ve potasyum açısından zengin içeriğe sahiptir. İlaç sektöründe kullanımı yapılan zencefil birçok hastalıkta anlık sonuçlar almak içinde faydalıdır. Hastalıklarla mücadele etme oranını arttırır ve vücudu çeşitli hastalıklara karşı korur.

Zencefil Faydaları Nelerdir?

Mide sorunları: Mide bulantısı başta olmak üzere çeşitli mide problemlerinde zencefilden yararlanılabilir. Kusmaya karşıda etkili bir bitkidir. Pankreas ve mide enzimlerini uyarıcı etkisi bulunmaktadır.

Kana faydaları: İçeriğinde yer alan krom, magnezyum ve çinko sayesinde kan akışının artmasını sağlar. Terleme, titreme ve ateşe karşı faydalıdır. Vücut ısısını dengeler.

Soğuk algınlığı: Çok eski yıllardan beri soğuk algınlığına karşı kullanılan zencefil soğuk algınlığı ve grip tedavisinde alternatif olarak tercih edilebilir. 2 yemek kaşığı kadar doğranmış zencefil günde 3 defa tüketildiğinde bu tür hastalıkların etkilerini kısa sürede atlatmayı sağlar.

Hazma faydaları: Zencefil gıda emiliminin artmasını sağlar. Bu sayede hazmı kolaylaştırır. Mide ağrısına karşı iyi gelir ve inflamasyonu düşürücü etkisi vardır.

Ağrı ve iltihaba faydaları: Güçlü içeriği sayesinde ağrı ve iltihabı azaltan zencefil doğal ağrı kesicilerden biridir.

Kolon kanserine faydaları: Kolon kanseri riskini azaltan zencefil, kanser hücrelerinin büyüyüp yayılmasını engeller.

Solunum yoluna faydaları: Geçmeyen ya da devamlı tekrarlayan öksürük sorunlarında zencefilden yararlanılabilir. İçeriğinde yer alan bileşenler ciğerleri rahatlatarak mukusu olumlu yönde etkiler. Bu sayede nefes alışverişi daha rahat olur. Balgam söktürücü etkisi de bulunmaktadır.

Yumurtalık kanserine faydaları: Zencefil toz halinde tüketildiğinde yumurtalıkları etkileyen ve hücre ölümüne sebep olan kanser hücrelerini etkisiz hale getirebilir.

Bağışıklık sistemini korur: Bağışıklık sistemini kuvvetlendirici etkisi olan zencefil bu sayede vücudu birçok hastalığa karşı korur.

Şeker hastalığına faydaları: Şeker hastalarının faydalarından yararlanabileceği bir bitkidir. Kanda yağ seviyesini düşürerek damarların korunmasını sağlar.

Mide bulantısına faydaları: Özellikle sabahları oluşan ve sürekli devam eden kronik mide bulantıları için zencefil kullanılabilir. Gebelik döneminde yaşanan mide bulantıları içinde zencefilden yararlanılabilir.

Zencefil Nasıl Kullanılır?

Zencefili kullanmanın birçok yolu vardır. Sıcak zencefil çayı, sütlü zencefil çayı, soğuk zencefil çayı hazırlayarak değişik şekillerde tüketimi yapılabilir. Ayrıca çorbalara, balık yemeklerine, et yemekelrine eklenebilir. Kurabiyelerde kullanılabilir.

Zencefil Çayı Nasıl Yapılır?

Zencefil çayı için kök zencefil ya da toz zencefil kullanılabilir. Eğer taze kök zencefil kullanılacaksa büyük bir fincan için 15 gram kullanmak yeterli olur. Zencefil güzelce yıkandıktan sonra kabukları ayıklanıp ince dilimlere ayrılır. Tercihe göre rendeden geçirilebilir. Zencefil fincana alınıp üzerine kaynatılmış su eklenir. 10 dakika demlendikten sonra içilebilir. Zencefil çayının demlenme süresi uzun tutulursa çay oldukça acı olur. Tatlandırmak amacıyla limon ve çok az bal eklenip içilebilir.

Zencefil çayı toz zencefilden yapılacaksa kullanılan zencefil miktarı çok iyi ayarlanmalıdır. Çünkü toz hali daha keskin ve acı olur. Zencefilin acılığını almak için tercihen poşet siyah çay kullanılabilir. Yarım çay kaşığı toz zencefil bir fincan kaynatılmış suya eklenip 3-5 dakika demlendikten sonra içilebilir. Yine bal ve limonla tatlandırılabilir.

Zencefil Çayı Faydaları Nelerdir?

Sakinleştirici etkisi: Zencefil çay şeklinde içildiğinde sinirlerin yatışmasını sağlar. Sinir hücrelerinin onarılmasına ve yenilenmesine yardımcı olan zencefil sinir hastalıklarına karşı koruma sağlar.

Bağışıklık sistemi: Zengin besin içeriği bağışıklık sistemini kuvvetlendirerek vücudu hastalıklara karşı korur. Kişinin gün boyu enerjik ve aktif olmasını sağlar.

Sinüsleri temizler: Devamlı tüketilen zencefil çayı sinüslerin temizlenmesini sağlayarak sinüs sorunu olanlara yardımcı olur.

Kasları rahatlatır: Zencefil çayı kasların rahatlamasını sağlar. Kasları kuvvetlendirerek kaslarda yağ oranını dengeler.

Sindirim sistemi: bu alanda tam bir şifa kaynağı olan zencefil çayı midede asit üretme problemine karşı oldukça etkilidir. Bu alanda kilo vermeye de yardımcı olur.

Bağırsak sendromu: Bağırsak problemi olan kişiler zencefil çayı içerek rahatlama sağlayabilir.

Alzheimer: Beyin hücresi fonksiyonlarına karşı faydalı olan zencefil çayı düzenli tüketildiğinde Alzheimer hastalığının gelişme riskini azaltır.

Zencefil Zararları Nelerdir?

Zencefilin genel anlamda bakıldığında herhangi bir zararı yoktur. Ancak bazı durumlarda doktora danışılarak kullanılmalıdır. Özellikle bazı hastalıklar için ilaç kullanılıyorsa birtakım yan etkilere sebep olabilir. Bu nedenle mutlaka kullanımı için doktora danışılmalıdır. Kanama bozukluğu olan kişiler aspirin tarzı ilaçlarla birlikte kullanmamalıdır. Nadir durumlarda ishal, mide yanması, ağız tahrişine yol açabilir.

Zencefil Nasıl Yenir?

Zencefil kurutulabilen bir bitki olduğu için yılın her mevsiminde bulmak mümkündür. Uzun süre saklanabilen zencefilin doğru saklanması gerekir. Zencefilin serin ve kuru bir alanda saklanması gerekir. Çay şeklinde hazırlanabilen zencefil, yemeklerle yenebileceği gibi kapsül şeklinde de alınabilir.
" } ] }