{ "title": "Zencefil Nerede Yetişir", "image": "https://www.zencefil.gen.tr/images/zencefil-nerede-yetisir.jpg", "date": "20.01.2024 13:55:56", "author": "Emre KARAHAN", "article": [ { "article": "Zencefil nerede yetişir, Zencefil çiçekli bir bitkidir. Yaprakları mızrak şeklinde olup sivri uçlu tarçın kokuludur. Çiçekleri beyaz sarımtırak karışık renkte yeşil de olabilir. Çeşitleri de olabilmektedir. Pembe renkte olduğu da görülmüştür. Bitkinin kökleri nişasta, reçine gibi uçucu yağlar taşır. Kökleri yassı ve grimsi renktedir. Zencefil'in tadı da acımsıdır. Kuvvetli zencefil yumru şeklide iç içe birbirine geçmiş yuvarlak gibi görünen bir köke sahiptir. Bu kök ise yerin 15-25 cm altındadır. Kısımlarının yanında yapraklar çıkar ve bu yaprakların rengi de yeşildir. Zencefilin gövdesi birbirinin içine geçmiş yivli bir yapıdadır. Yaprakları da küçükken gövdesini sarmış bir ok ucuna benzemektedir. Zencefil büyüdükçe gövdeden ayrılır ve yaprak şeklini ve görünümünü alır.

Zencefilin nerede yetiştiği bölgelere gelecek olursak ilk çağdan beri Hindistan ve Çin'de yetiştiriciliği yapılmaktaydı. Yunanlılara da Persliler tarafından geldiği düşüncesi vardır. Zencefil Romalıların besin maddelerinde büyük bir rol oynamıştır. Zencefil orta çağ Avrupa'da karabiber kadar kullanımı yaygın ve bir o kadar da pahalıydı. Zencefil tropik bölgelerin iklimini sevmekte ve bu bölgelerde yetişmektedir. Tropik bölge deyince batı Afrika gibi bölgeler de ekimi yapılmaktadır. Güney Asya ve Hindistan da bu iklime uygun olduğu için bu bölgelerde ekimi ve yetiştiriciliği yapılmaktadır. Zencefil nem ve nemli iklimi çok sevmektedir bu iklime uygun hemen hemen her yerde ve bölgede yetiştirilmektedir.

Kullanım alanı da çok yaygın olan zencefil üretimi yapılmakta ve insanlar tarafından rağbet görmektedir. Zencefilin yetiştiği yerler nemli iklimi de sevdiği için bölgelerin geçim kaynakları arasında yer almaktadır. İklimi nemli olan tropikal iklimin hâkim olduğu bölgelerde zencefilin tarımı yapılmaktadır. Her türlü hastalığa iyi geldiği bilinen zencefil genelde soğuk algınlığı gibi hastalıklar da insanların vazgeçilmez doğal ilacı haline gelmiştir.
" } ] }