{ "title": "Kök Zencefil", "image": "https://www.zencefil.gen.tr/images/kok-zencefil.jpg", "date": "21.01.2024 04:37:24", "author": "Selen Karadeniz", "article": [ { "article": "
Kök zencefil, zencefil sulak ve nemli bölgelerde yetişen sarı çiçekleri olan, yassı kökleri kullanılan bir bitkidir. Zencefil kökü mutfaklarımızda baharat olarak şeklinde ya da sağlık amaçlı kullanılır. Kuranda (İnsan suresi 17. Ayet) geçen tek baharat olan zencefil kökünün iştah açıcı özelliği, yatıştırıcı, gaz söktürücü etkisini, iltihap önleyici, balgam söktürücü, mide bulantılarını önleyici etkilerini bilmeyen yoktur. Ülkemizde iklim koşulları nedeniyle yetiştirilemese de başka ülkelerden bol miktarda getirilmektedir. Hatta son yıllarda uygun koşullara yaratılarak sera ortamında zencefil ekimi yapılmaktadır. Bağışıklık sistemini güçlendiren, kansere karşı koruyan, kan şekerini, kan yağlarını dengeleyen, damar tıkanıklıklarını önleyen böylesine yararlı bir bitkinin üretiminin desteklenmesi gerekir. Kök zencefil aroması oldukça güçlü, şifalı bir üründür. Toplumda kullanımı çeşitli amaçlar için, çeşitli şekillerde hazırlanarak olur. Kök zencefilde önemli etken maddeler bulunmaktadır. Özellikle tazesinde %80 su, %2 protein, %12 nişasta, %1 yağ, fosfor, kalsiyum, demir mineralleri ile B ve C vitaminleri bulunmaktadır. Kuru kök zencefildeki su oranı ise %10 kadardır. Kök zencefil alırken bunun taze kurutulmuş olmasına dikkat edin. Taze olarak da kullanabilirsiniz. Fakat kuru kök zencefil daha yoğun aromalı olur. Bunu evde kendiniz bile toz haline getirerek, kullanabilirsiniz.

Kök zencefil nasıl kullanılır?

Kök zencefil kullanımı genellikle kurutularak, mutfakta baharat olarak kullanılır. Eğer tazesini bulursanız bu şekilde de kullanabilirsiniz. Kök zencefilden elde edilecek yağ, hazmı kolaylaştırıcı etkisi nedeniyle kullanılmaktadır. Bunun yanında çayı hazırlanabilir, balla karıştırılarak tüketilebilir, baharat olarak kullanılabilir.

Zencefil çayı olarak kullanımı: Hazmı kolaylaştıran, hafızayı güçlendiren zencefil çayı, gripten, öksürüğe kadar pek çok soruna iyi gelmektedir. Çayın hazırlanması için, kök zencefilden 1 su bardağı sıcak suyun içine nohut büyüklüğünde dilimleyerek atılır. Bu 10 dakika demlendirilir, arzu edilirse balla tatlandırılarak içilir. Bu çay ayrıca baş ağrısı ideal bir içecektir. Vücuttan ödemin atılmasını sağlar, kanserli hücrelerin beslenmesine engel olur.

Mide bulantıları için kullanımı: Kök zencefil bulantı ve kusma için doğal bir ilaçtır. Taşıt tutması sorununda seyahat öncesinde 1 gr kök zencefilin ağızda tutulması etkisini gösteriyor. Ayrıca 2 grama yakın zencefil ve 100 ml sıcak suyla hazırlanacak karışımda bulantılar için kullanılabilir. Gebe kadınların yakındığı sabah bulantılarının kesilmesi için, her gün doktora danışılarak 1 gram zencefil tüketilmesi tavsiye ediliyor.

Mutfakta kullanımı: Kök zencefili toz haline getirerek kurabiyelerde, pasta ve keklerde, çorbalarda, sütlü tatlılarda, pilavda, beyaz peynirin içinde ve damak zevkinize göre başka yemek çeşitlerinde kullanabilirsiniz. Zencefilin iştah açıcı etkisi de bulunmaktadır. Ayrıca yemeklerde kullanıldığında kök zencefilin afrodizyak etkisinden de yararlanılır.
" } ] }